+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN

Kan een notaris zomaar op vakantie?

De schoolexamens zijn begonnen en dat is voor mij altijd een teken dat de vakantie er weer snel aankomt.

Maar hoe zit dat eigenlijk met notarissen: mogen die zomaar op vakantie gaan? Nee: een notaris mag en kan niet zomaar op vakantie gaan, er moet eerst het nodige worden geregeld.

Waarom? nou simpel: notariskantoor kan en mag namelijk niet zomaar twee of drie weken dicht zijn, immers ook tijdens de vakantie van de notaris zullen er akten moeten worden opgemaakt en ondertekend.

Waarnemend notaris

Voordat een notaris op vakantie gaat, dient de notaris eerst officieel de ‘waarneming’ te regelen bij de Rechtbank. Waarneming is een ander woord voor vervanging. De vervanging van de notaris dient door een andere (kandidaat-)notaris te worden gedaan. Dat is dus iemand die aan dezelfde strenge voorwaarden moet voldoen als de notaris zelf. Bij afwezigheid van de notaris, bijvoorbeeld ingeval van cursus, vakantie of ziekte heeft de kandidaat-notaris 'de waarneming': er moet immers altijd een bevoegde notaris aanwezig zijn.

Op mijn kantoor is Willemijn Blom de vaste waarnemer van mij als notaris. Tijdens deze waarneming kan Willemijn Blom dus de notariële akten ondertekenen, deze akten hebben precies dezelfde geldigheid als wanneer ik ze als notaris zelf zou ondertekenen.

Goed geregeld dus!

Dus ook wanneer de notaris op vakantie is, kunt u bij notariskantoor mr. Adam Elzinga terecht voor uw notariële zaken en vragen!

Nogmaals: ik wens u allen alvast een mooie vakantie toe.

logo
Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550