Levenstestament, wie gaat uw zaken regelen als u het zelf niet meer (goed) kunt?
Vooral bij wat oudere mensen rijst wel eens de vraag hoe het nou verder moet als zij zelf niet meer hun zaken kunnen regelen door bijvoorbeeld een hersenbloeding of dementie. Deze vraag is echter voor iedereen van belang, denk maar aan het ski-ongeluk van onze prins! Veel getrouwde mensen denken dat hun echtgenoot gewoon alles mag tekenen, maar dat is helaas niet zo.
Voor deze situaties is het levenstestament ontwikkeld: het is een akte, waarin u vastlegt wie er namens u mag tekenen als u het zelf niet meer kunt of wilt.
Stel dat er nog een eigen woning is van een vader of moeder en deze opgenomen moet worden in een verpleegtehuis omdat thuis wonen niet meer kan. Als dan blijkt dat vader of moeder niet meer kan tekenen voor de verkoop, ontstaat er zonder levenstestament een groot probleem. In dat geval is namelijk een officiële bewindvoering via de rechter nodig, hetgeen veel extra tijd (en geld!) kost. Iets waar niemand in die situatie op zit te wachten, omdat al die tijd de woning niet kan worden overgedragen.
Dit alles kan eenvoudig worden voorkomen door het tijdig opstellen van een levenstestament!
Het is dus iets anders dan een 'gewoon' testament, daarin regelt u wat er moet gebeuren als u bent overleden. Het levenstestament werkt immers juist tijdens uw leven en wordt vastgelegd in een akte bij de notaris. Doordat de notaris zorgt voor het opstellen van de akte is het voor iedereen duidelijk dat u op dat moment wilsbekwaam was. Er kan dus geen discussie ontstaan over de geldigheid.
Tip: Zorg ervoor dat u (of uw vader of moeder) op tijd zo'n levenstestament tekent, het voorkomt veel problemen!
Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend Contact met ons opnemen via onderstaande knop