+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
Mag de notaris op vakantie

Mag de notaris op vakantie

Ik heb natuurlijk prachtig werk, maar natuurlijk wil een notaris ook wel eens op vakantie

Nou dan ga je toch gewoon? zult u dan zeggen, maar zo werkt het bij een notaris helaas niet.

Ik kan als notaris namelijk niet zomaar op vakantie gaan, er moet eerst het nodige worden geregeld. Het notariskantoor kan en mag namelijk niet zomaar twee of drie weken dicht zijn, immers ook tijdens de vakantie van de notaris zullen er akten moeten worden opgemaakt en getekend.

Hoe werkt dat dan?

Voordat een notaris op vakantie gaat, dient de notaris eerst officieel de ‘waarneming’ te regelen bij de Rechtbank. Waarneming is een ander woord voor vervanging. De vervanging van de notaris dient door een andere (kandidaat-)notaris te worden gedaan. Dat is dus iemand die aan dezelfde strenge voorwaarden moet voldoen als de notaris zelf.

Op mijn kantoor is Willemijn Blom de vaste waarnemer van mij als notaris.

Zij heeft als kandidaat-notaris dezelfde juridische opleidingen gevolgd als ik als notaris. Welke dat zijn? Eerst moet de Universiteit (Notarieel Recht) worden afgerond. Na de universiteit ga je dan als kandidaat-notaris aan het werk op een notariskantoor. Naast je werk moet er dan nog een beroepsopleiding van 3 jaar worden gevolgd met een tweetal zware examens. Pas als dat allemaal is gehaald, mag je de notaris waarnemen als deze op vakantie is.

In hoofdlijnen doet een kandidaat-notaris hetzelfde werk als de notaris. Een kandidaat-notaris geeft juridisch advies en kan ook akten opstellen.
Bij afwezigheid van de notaris, bijvoorbeeld ingeval van vakantie of ziekte heeft de kandidaat-notaris 'de waarneming': er moet immers altijd een bevoegde notaris aanwezig zijn. Tijdens deze waarneming kan Willemijn Blom dus de notariële akten ondertekenen, deze akten hebben precies dezelfde geldigheid als wanneer ik ze als notaris zelf zou ondertekenen.
Goed geregeld dus!
Dus ook wanneer ik als notaris op vakantie ben, kunt u bij notariskantoor mr. Adam Elzinga terecht voor uw notariële zaken en vragen!
Ik wens u allen alvast een mooie vakantie toe.

Notariskantoor mr. Adam Elzinga

logo
Dr. Nassaulaan 8
Postbus 10030
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550