+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
Hete herfst 2021?

Hete herfst 2021?

Na een natte zomer is het dan inmiddels herfst geworden. Dat betekent dat het einde van het jaar alweer snel nadert.

Er gaan in 2022 natuurlijk weer de nodige dingen veranderen, zeker nu er eindelijk een nieuwe regering gaat komen. Het is belangrijk dus om gebruik te maken van mogelijkheden die dit jaar nog voordeel voor u kunnen opleveren:

Jubelschenking ruim €105.000 voor eigen huis

Allereerst de schenking van ruim €105.000 (minder mag natuurlijk ook!) aan iemand jonger dan 40 jaar, voor de aankoop, het verbouwen of het aflossen van de hypotheek/restschuld van een eigen huis. Er komt een nieuwe regering die natuurlijk de eigen woning problematiek wil en moet gaan aanpakken. Er wordt wel gefluisterd dat deze jubelschenking ter discussie gaat komen, omdat deze verstorend zou werken op de woningmarkt. Wat daar ook van mocht zijn: als u met die gedachte speelt: doe het dan nog dit jaar, zodat u zeker weet dat het nog mag en kan.

Kinderen en kleinkinderen belastingvrij schenken?

Belastingtechnisch kan het interessant zijn om te schenken. Bovendien krijgt u als schenker vaak ook nog een hartelijk bedankje: schenken met de ‘warme’ hand is natuurlijk altijd mooier dan erven. Dit jaar is het belastingvrije schenkingsbedrag (dankzij een -waarschijnlijk eenmalige- verhoging) voor kinderen €6.604. Tot dat bedrag kunnen ouders aan kinderen vrij van schenkingsrecht schenken (voor kleinkinderen is hij ook tijdelijk verhoogd tot €3.244). Als ouders het geld liever niet echt willen missen kan ik als notaris ook een ‘schenking op papier’ opmaken. Ouders hoeven dan het geld niet echt over te maken naar de kinderen, maar houden zelf de zeggenschap over het geld.

Doen ouders een schenking voor 31 december 2021 dan kan dit na 1 januari 2022 meteen nog een keer worden gedaan. Door het doen van schenkingen besparen ouders box 3 belasting, besparen de kinderen erfbelasting en verkleinen ouders hun vermogen voor de WLZ regeling (maar liefst 3 dubbel voordeel).

Als notaris kan ik u natuurlijk helpen bij het doen van schenkingen. Het is namelijk belangrijk om aandacht te besteden aan de gevolgen ervan (wat als er meer kinderen zijn? wat als een kind gaat scheiden?)

Testament, levensvolmacht, Wet Langdurige Zorg (WLZ)

Verder blijft het belangrijk:

  • om testamenten te maken of bestaande testamenten te laten controleren, onder andere op ‘WLZ bestendigheid’;
  • om een levensvolmacht op te stellen (wie kan en mag uw zaken regelen als u dat zelf niet meer kunt).
  • (voor samenwoners) om een samenlevingscontract op te stellen (partnerpensioen, regeling voor overlijden): te vaak zie ik samenwoners ‘vogelvrij’ samenwonen omdat ze volgens eigen zeggen: ‘wel een keertje gaan trouwen’. Zolang je niks op papier hebt geregeld zijn de gevolgen heel erg als er iemand van de samenwoners overlijdt!

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Tot de volgende keer!

logo
Dr. Nassaulaan 8
Postbus 10030
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550