+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
Notaris Adam Elzinga open tijdens Corona

Is de notaris dicht in verband met Corona?

Een simpele vraag met een simpel antwoord: nee. Een notaris heeft een wettelijke verplichting om diensten te verlenen. Dat heet de ministerieplicht. Dus ook mijn kantoor is open, maar natuurlijk wel aangepast aan de situatie.

Wat betekent dat?


Voor sommige zaken hoeft u momenteel niet naar kantoor te komen. Deze kunnen met een volmacht worden geregeld. Bij bepaalde notariële diensten mag dit echter niet. Ik kom hier verderop op terug. Verder worden afspraken veelal via de telefoon of een beeldverbinding afgehandeld.
Afspraken op kantoor worden zoveel mogelijk beperkt en zo kort mogelijk gehouden, uiteraard met inachtneming van de regels van het RIVM. Er worden dus geen handen geschud. Er wordt u gevraagd uw handen goed te wassen met desinfecterende gel. Deurkrukken worden steeds gereinigd.
U krijgt geen koffie of thee aangeboden en we verzoeken u geen gebruik te maken van het toilet op kantoor. Verder neemt u zelf een pen mee of u krijgt een ‘wegwerp pen’ van ons voor ondertekening van de akten. Klanten die ziek zijn, wordt gevraagd niet langs te komen.


Moet ik voor het ondertekenen van de akte naar het notariskantoor toe?


Veel aktes kunnen via een volmacht worden getekend, zodat u niet hoeft te komen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van uw huis. Wettelijk gezien mag een volmacht niet bij alle aktes worden gebruikt. Het tekenen van de hypotheekakte of een testament bijvoorbeeld moet altijd op kantoor.
De reden hiervoor is dat de notaris voordat u tekent moet toetsen of u de inhoud van het document begrijpt en het hiermee eens bent, en u zelf en uit vrije wil uw handtekening zet. Deze handelingen zijn nodig om te voorkomen dat uw akte ongeldig kan worden verklaard. Alleen in hele speciale noodsituaties kan dit anders. Komt u dus plotseling op de intensive care terecht door corona dan geldt dit als noodsituatie.


Levensvolmacht


In dit kader is en blijft het belangrijk om na te denken over het opstellen van een levensvolmacht. Dit is een akte waarin u vastlegt wie uw zaken moet regelen als u dat zelf door ziekte niet meer kunt. Het voorkomt dat er eerst bewindvoering (of curatele) voor u moet worden aangevraagd, die de zaken vaak onnodig lastig en duur maken.
We hebben als notariskantoor al een aantal keer gemerkt dat in deze coronatijd zo’n volmacht eigenlijk onmisbaar is. Immers: hiermee kunnen belangrijke zaken namens u worden getekend en geregeld door de door u aangewezen persoon, mocht u dit niet zelf kunnen door bijvoorbeeld opname in een ziekenhuis of verblijf in een verpleegtehuis.
Hopelijk hebben we het Corona-virus er snel onder, maar er kan zich in de toekomst weer zoiets voordoen. Dan bent u met een levensvolmacht in ieder geval juridisch goed voorbereid. Blijf gezond en veilig!

Voor meer informatie en vragen kunt u contact met ons opnemen via onderstaande knop.

Contact

logo
Dr. Nassaulaan 8
Postbus 10030
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550