+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
Moet ik nog iets regelen dit jaar

Moet ik nog iets regelen dit jaar

Het einde van het jaar 2019 nadert alweer. Zoals altijd gaat dat sneller dan verwacht.

Hoog tijd om te kijken of er nog zaken zijn die u kunt of moet regelen.

Waar moet u aan denken?

 1. De jaarlijkse schenking aan kinderen en eventueel kleinkinderen. Dit jaar is de vrijstelling (zonder dat er schenkbelasting is verschuldigd voor kinderen minimaal €5.428 en voor kleinkinderen €2.173. 
  Waarom? Het doen van schenkingen vermindert uw vermogen, waardoor uw toekomstige eigen bijdrage voor de zorg kleiner wordt. Ook hoeven uw kinderen bij uw overlijden minder erfbelasting te betalen. Een dubbel voordeel.
   Als uw geld vastzit in uw huis, kunt u via de notaris ook schenken 'op papier': op die manier schenkt u wel, maar hoeft u het bedrag van de schenking niet meteen uit te betalen.
  Tip: neem wel de 'uitsluitingsclausule' op: die zorgt ervoor dat de door u gedane schenking bij een echtscheiding van uw kind niet hoef te worden gedeeld.
 2. Het opstellen van een testament , waarin enerzijds uw erfenis goed wordt geregeld en waarin anderzijds een clausule voor de Wet Langdurige Zorg kosten (voorheen de AWBZ) kan worden opgenomen. Deze clausule zorgt ervoor dat u bij opname in een verzorgings-/verpleegtehuis niet al uw vermogen hoeft op te maken, zodat er dus meer overblijft voor uw kinderen.
  Het opnemen van een legaat voor de kleinkinderen in een testament kan heel veel erfbelang besparen (bij bijvoorbeeld 4 kleinkinderen levert het gemakkelijk een besparing op van €8.000 (en soms zelfs €16.000) aan erfbelasting.
 3. Het opstellen van een (levens-)volmacht, dit is een akte waarin u vastlegt wie voor u de zaken moet regelen als u dat zelf niet meer zou kunnen (denk aan dementie of een herseninfarct). Een levensvolmacht voorkomt dat er in zo'n situatie een bewindvoering of een onder curatele stelling moet worden aangevraagd.
 4. Het opstellen van een samenlevingscontract. Daarmee regelt u dat bij uw overlijden uw partner een nabestaandenpensioen kan krijgen. Bovendien kunt u met een samenlevingscontract er ook voor zorgen dat uw (gezamenlijke) huis en overige spullen bij uw overlijden naar de partner gaan!

Kortom genoeg redenen om een bezoek te brengen aan ons kantoor, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Tot de volgende keer!

logo
Dr. Nassaulaan 8
Postbus 10030
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550