+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
overdrachtsbelasting vrijstelling

Vrijstelling overdrachtsbelasting 2021, hoe zit het precies?

De meesten van ons weten dat op dit moment iedereen die een woning koopt twee procent overdrachtsbelasting moet betalen:

Update: Bekijk hier 'overdrachtsbelasting 2023'

Dat gaat via de notaris, die de overdrachtsbelasting afdraagt aan de belastingdienst.

Simpel voorbeeldje: koopt iemand een huis van € 250.000, dan moet er € 5.000 aan overdrachtsbelasting aan de overheid worden betaald.

Nieuw wetsvoorstel

Volgens een nieuw wetsvoorstel zullen er voor woningen vanaf 2021 maar liefst drie verschillende tarieven gehanteerd gaan worden:

  1. Nul procent voor kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf in de woning gaan wonen (‘starters’);
  2. Twee procent voor kopers boven de 35 jaar die zelf in de woning gaan wonen;
  3. Acht procent voor kopers die niet zelf in de woning gaan wonen (‘beleggers’).

Goed om te weten

Ik wil het in deze column hebben over het nul-procenttarief. Er zijn namelijk een paar dingen goed om te weten:

  • Het tarief van nul procent geldt voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Dit kunnen ook kopers zijn die al eerder een woning hebben gekocht.
  • Je kunt maar één keer gebruik maken van de vrijstelling. Maak je er gebruik van dan moet je bij een eventuele volgende koopwoning wél twee procent overdrachtsbelasting betalen.
  • Het tarief van nul procent geldt niet voor mensen boven de 35 jaar, ook niet als zij voor het eerst een woning kopen (en dus eigenlijk wel ‘starters’ zijn).
  • Stel dat er twee kopers zijn, waarbij er maar één koper jonger dan 35 jaar is. Dan moet er overdrachtsbelasting over de helft van de koopsom worden betaald. Bij het voorbeeldje van het begin (woning van €250.000) moet er dan twee procent belasting over €125.000, oftewel €2.500, worden betaald.
  • De koper heeft een verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In de verklaring verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet. Hij of zij moet deze verklaring afgeven aan de notaris.
  • Niet onbelangrijk: de wet is nog niet definitief aangenomen, het is een wetsvoorstel. In november zal er een stemming plaatsvinden in de Tweede Kamer. Het is dus nog niet helemaal zeker dat het ingaat per 1 januari 2021. Houd dus goed de nieuwsberichten in de gaten.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Notaris: Adam Elzinga

Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550

Ga naar de contactpagina

Facebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Twitter: @notaris_assen

logo
Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550