+31(0)592-311550  |  Dr. Nassaulaan 8 - 9401 HK ASSEN
(Corona) volmacht!

(Corona) volmacht!

Nog steeds zijn wij hier in Nederland net als de rest van de wereld in de ban van COVID-19 (‘coronavirus’).

 

'Wat nu als je onverhoopt als je onverhoopt op de intensive care wordt opgenomen?'

 

Ontwikkelingen en maatregelen volgden en volgen elkaar in een snel tempo op. Van de één op de andere dag is 1,5 meter afstand houden verplicht. Handen schudden is er voorlopig niet meer bij. Hopelijk kan nu stap voor stap de versoepeling worden doorgezet en blijft meer corona ellende ons bespaard.

 

Maar wat nu als je onverhoopt toch opgenomen moet worden op de Intensive Care van het ziekenhuis? Of wat als je toch wegens besmetting in quarantaine moet? Of je een hersenbloeding krijgt? Of de diagnose Alzheimer (dementie)?

 

Dat kan helaas iedereen overkomen, ongeacht welke leeftijd. Bijkomend probleem is dat je dan niet meer zomaar al je eigen zaken kunt regelen.

 

Heeft u er ooit over nagedacht wie dit dan voor u kan overnemen?

 

Niet alleen nu, maar ook toekomst? Wie betaalt uw rekeningen, regelt de belasting en verzekeringen, verkoopt uw huis uw bedrijf en overlegt met uw arts, als overleg met u als patiënt (tijdelijk) niet meer mogelijk is?

 

Levensvolmacht.

 

Het is belangrijk om dit tijdig vast te leggen en dat kan door het opstellen van een levensvolmacht (ook wel levenstestament genoemd). Een levensvolmacht is een notariële volmacht waarin er een uitgebreide volmacht aan de partner en/of kinderen wordt verleend. Let op: een groot misverstand is dat veel mensen denken dat een echtgenoot of levenspartner dit ook zonder levensvolmacht mag doen: dat is dus niet zo: een echtgenoot of levenspartner kan niet zomaar uit jouw naam handelingen verrichten. Daar is een levensvolmacht voor nodig. Als je geen echtgenoot, geen levenspartner en geen kinderen hebt of er een andere reden is waarom het beter is een andere persoon de volmacht te geven, kun je ook een ander familielid of een goede vriend(in) de volmacht geven. Een belangrijke vraag is dan natuurlijk: Wie vertrouw je voldoende om een volmacht te geven?

 

Wat nu als er geen levensvolmacht is opgesteld?

 

Als blijkt dat de persoon wilsonbekwaam is en niet meer kan handelen, is de aanvraag van een officiële bewindvoering (of curatele) een oplossing. Deze aanvraag loopt via de rechter en duurt vaak lang en kost vaak veel geld, omdat er bijvoorbeeld een verklaring moet komen van een psychiater of arts.

 

Ook wordt de bewindvoerder steeds door de kantonrechter gecontroleerd en is voor veel handelingen steeds weer een aparte toestemming van de kantonrechter nodig (denk aan de verkoop van de woning, of het doen van schenkingen). Dit zorgt in de praktijk dus regelmatig voor beperkingen. Bij een levensvolmacht heb je deze beperkingen niet en is de gevolmachtigde vrij om te handelen (binnen de grenzen van de levensvolmacht).

 

Maar ik heb toch al een testament!

 

Er wordt soms gedacht dat het één en ander goed geregeld is, als er een testament is gemaakt in het verleden. Dit is niet waar. Een testament werkt namelijk pas bij overlijden en dus niet als je tijdens leven in een situatie komt waarin je niet meer kunt handelen. Een levensvolmacht werkt juist tijdens leven!

 

Overigens is het wel verstandig om een (oud) testament eens goed te laten beoordelen of dit nog wel actueel is en ook bijvoorbeeld ‘verzorgingshuis’ bestendig is en of er nog erfbelasting kan worden bespaard met een beter testament?!

 

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Notaris: Adam Elzinga

Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550

Ga naar de contactpagina

Facebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Twitter: @notaris_assen

logo
Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550