Vakantiefamilie

Hopelijk heeft iedereen een mooie vakantietijd achter de rug en is iedereen weer veilig thuisgekomen.

Vakantietijd is natuurlijk een heerlijke periode: even nergens aan denken en als familie heb je vaak een hoop plezier met elkaar als gezin.

Je moet er dan ook niet aan denken dat je als ouder wegvalt en je jonge kinderen dus geen vader of moeder meer hebben.

Toch gebeurt het helaas vaker dan je denkt. Reden om toch eens stil te staan bij de vraag wie voor je jonge kinderen moet zorgen als je als ouder(s) er niet meer bent.

Ik krijg in de praktijk er best veel vragen over, hoe werkt het nu precies?:

Wanneer één van de ouders overlijdt

Wanneer één van de ouders overlijdt, is de overblijvende ouder meestal degene die automatisch het ouderlijk gezag over het kind heeft.
NB: Heel erg vroeger had je een ‘toeziend voogd’ maar die is al heel erg lang uit de wet verdwenen.

Gezamenlijk ouderlijk gezag vanaf 1 januari 2023

Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Belangrijk is dus dat de erkenning plaatsvindt.
Maar let op: voor oudere gevallen (kinderen geboren voor 1 januari 2023) moet nog steeds het gezamenlijk ouderlijke gezag aangevraagd worden!

Wie wordt voogd?

Als u zelf niets geregeld heeft, zal de rechter een voogd uitzoeken. Dit kan dan betekenen dat er iemand die u niet als voogd zou willen toch de voogd wordt!

Om dit te voorkomen kunt u zelf een geschikte voogd zoeken en dit in uw testament vastleggen. U kunt in het testament daarnaast ook een heleboel wensen vastleggen die voor u belangrijk zijn: bijvoorbeeld dat u wilt dat de kinderen samen blijven en niet uit elkaar gehaald worden, dat zij in Drenthe blijven wonen en dezelfde school blijven volgen.

Logisch: ook bewind regelen!

Als u dan een voogd benoemt, is mijn advies om in uw testament ook een ‘beschermingsbewind’ voor uw kinderen op te nemen.

Een kind is namelijk volgens de wet op 18-jarige leeftijd al juridisch volwassen. Op die jonge leeftijd kan het kind dus het geld van de erfenis opmaken en uitgeven aan dingen die u als ouder nooit zomaar zou goedkeuren (denk aan bierfeesten, een snelle scooter of dure auto).

Dit kunt u voorkomen door in een testament een beschermingsbewind op te nemen, bijvoorbeeld totdat uw kind 23 jaar wordt. De bewindvoerder die u dan aanstelt past op het vermogen van uw kind en zorgt ervoor dat uw kind financieel wordt begeleid en het geld alleen aan ‘normale en goede’ dingen uitgeeft (bijvoorbeeld een opleiding of studie).

Uit elkaar (gescheiden)? Dan is een bewind nog belangrijker!

Voor ouders die niet meer samen zijn, is het benoemen van een bewindvoerder helemaal belangrijk.

Als u niet meer samen bent en komt te overlijden, is uw ex-partner als overblijvende ouder automatisch juridisch 'de baas' over uw kind. Dus ook –als u dat niet goed regelt– de baas over de erfenis die uw kind van u erft!

Dit kunt u voorkomen door in uw testament een ‘strenge’ bewindvoerder (bijvoorbeeld iemand van uw eigen familie, zoals een zus of broer) te benoemen: in dat geval past deze bewindvoerder op het vermogen van uw kind en is niet uw ex-partner de baas over de erfenis van uw kinderen.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen. Hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.


Adam Elzinga

Adam Elzinga

mr. A (Adam) Elzinga
Notariskantoor mr. Adam Elzinga
Dr. Nassaulaan 8
9401 HK Assen
Tel: 0592-311550
http://www.notariskantooradamelzinga.nl
Facebook: notariskantoor mr. Adam Elzinga
Twitter: @notaris_assen

Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550