Het was een roerig jaar. Adam Elzinga, eigenaar van het gelijknamige notariskantoor in Assen, kan er wel een boek over schrijven.
Na een rustige periode tijdens de eerste lock-down is het vanaf juni weer ‘volle bak’, vertelt hij. “Juist door corona zijn veel mensen aan het denken gezet of ze hun zaken juridisch wel goed geregeld hebben.”
Het einde van het jaar is traditiegetrouw een drukke periode voor de notaris. Dit jaar spreekt Elzinga zelfs van een ‘gekkenboel.’ Van een kerstvakantie zal dan ook zeker geen sprake zijn, beaamt hij.
Per 1 januari gaan er belangrijke dingen veranderen: de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar wordt afgeschaft, die voor bedrijven en mensen die een tweede huis willen kopen, gaat juist fors omhoog. “Die laatsten willen natuurlijk allemaal graag nog dit jaar hun leveringsakte laten passeren, terwijl de starters hun afspraken naar januari willen verplaatsen.”
Elzinga heeft een bewogen jaar achter de rug. Hij kreeg veel te maken met mensen die de gevolgen van het coronavirus aan den lijve ondervonden. “Het was bizar en emotioneel. Ik heb veel verschillende klanten uit alle geledingen van de samenleving. De verhalen waren soms heftig.”
De notaris heeft gemerkt dat mensen meer zijn gaan nadenken. “Hoe zit het met erfrecht, wat als ik ziek word en in een verpleeghuis kom, is mijn testament wel in orde, moet ik een levensvolmacht tekenen?” Hij maakte mee dat klanten in paniek belden: ‘mijn vrouw is opgenomen met corona, hoe zit het met de volmacht?’ “Ik kan iedereen alleen maar op het hart drukken dit vooraf goed te regelen. Als je niet namens je partner mag handelen, kan dat veel ellende opleveren én je veel geld kosten.”
Elzinga maakte situaties mee waarin het allemaal nog net goedkwam. Zo stond hij voor het raam met de vrouw van een zieke klant, terwijl de man zelf in de auto zat. Zo kon de notaris zien dat de man tekende. Ook kwam het voor dat de notaris naar een verpleeghuis ging voor de ondertekening van documenten.
Veel mensen zijn ook gaan nadenken over hun testament. Is dat nodig, en is alles nog up-to-date? “Mijn advies is simpel: kom om de vijf jaar even langs voor een check. Dan kijken we of er nog iets veranderd moet worden.” De notaris doet dit gratis. “Ik wil graag klanten voor het leven hebben, daarom staat service hoog in het vaandel bij ons”, licht hij toe. “Bij acht van de tien mensen is het testament nog prima in orde. Maar kom niet te laat. Laat alle belangrijke stukken liever elke paar jaar even checken bij de notaris dan dat je het één keer te weinig doet.”
De notaris merkt dat, ondanks corona, de meeste klanten nog steeds het liefst in persoon langs komen op kantoor. Dat kan ook prima, benadrukt hij. “We hebben alles hier goed geregeld. Het feit dat we in een oud herenhuis gehuisvest zijn, werkt in ons voordeel. Er zijn veel verschillende ruimtes en we hebben een hele lange notaristafel waar we prima op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten. Bovendien: iedereen krijgt een eigen pen om de papieren mee te tekenen en die pen gaat daarna mee naar huis.”