Een erfenis of een ergernis?

Een erfenis of een ergernis?

Niks is onvermijdelijker dan de dood: vroeg of laat komt een ieder aan de beurt: dat is iets wat u helaas niet kunt voorkomen.

Wat u wel kunt voorkomen is dat er na uw overlijden ruzie ontstaat omdat u dingen niet goed heeft achtergelaten.
Wat zijn mijn adviezen op dat gebied:

Controleer uw testament of laat uw testament controleren

Als u bij mij op kantoor een testament teken, wijs ik er altijd op om uw testament in ieder geval om de 5 jaar te (laten) controleren: klopt het nog met uw situatie en/of zijn er dingen veranderd in de wet? Denk bijvoorbeeld aan scheidingen, een nieuwe gezinssituatie of het geboren worden van kleinkinderen. Een oud testament dat niet meer klopt kan gevaarlijk zijn.

Communiceer van tevoren met de erfgenamen

En in het verlengde van het vorige: spreek over de erfenis. Vaak wordt er namelijk helemaal niets besproken. Onbedoeld zorgt u er dan soms voor dat er daardoor veel vragen voor de erfgenamen kunnen zijn. Zorg er voor dat erfgenamen betrokken worden bij het testament, zeker op wat latere leeftijd (kinderen en hun ouders).

En als u als eens heeft nagedacht over een verdeling van bezittingen: welk kind moet wat krijgen wat, laat dat dan duidelijk vastleggen. Maar overleg ook zeker of de kinderen dat ook zo zien. Sommige families maken daar een bijzondere middag van zodat ouders kunnen vertellen welke spullen zij belangrijk vinden en kinderen van hun kant ook (niet alleen qua waarde, maar ook qua emotie).

Zo las ik laatst een mooi verhaal over een heel erg mooi en duur horloge van een vader, dat na zijn overlijden, door de beide kinderen, steeds om en om een jaar wordt gedragen: geweldige oplossing natuurlijk: het moet niet naar één kind, je kunt het ook onverdeeld laten.

Wees open over uw keuzes in uw testament.

Het kan natuurlijk heel waardevol zijn om hier met uw kinderen over te praten. Als dat praten vanwege spanningen in de familie lastig is: zorg er dan in elk geval voor dat u de keuzes die u in het testament heeft gemaakt duidelijk vastlegt: Vertel waarom u het zo wilt regelen: dat kan al voor veel duidelijkheid scheppen.

Alleen de erfgenamen en niet de partners

Het advies is om alleen de kinderen bij elkaar te hebben: het meest verstandige is om alleen de eigen kinderen uit te nodigen, zonder partners erbij, hoe lief en aardig die ook zijn.

Stel een ‘super-executeur’ aan

Als u problemen verwacht: denk dan goed na of er iemand is die de regie in handen kan nemen als u er niet meer bent. Als u niets regelt moeten de erfgenamen het samen doen. Dat gaat vaak goed, maar soms ook helemaal niet. Weet dan dat u iemand kunt aanstellen die de hele afwikkeling in goede banen kan leiden: dat kan één van de erfgenamen zijn, maar soms ook een buitenstaander, zoals een notaris.
Als u wel aan één van de erfgenamen denkt: bespreek het dan ook, misschien zit iemand er helemaal niet op te wachten om al deze taken uit te voeren: u kunt het niet opdringen.

Mocht u vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij en mijn team opnemen, hieronder staan alle contactgegevens die u daarvoor nodig heeft.

Tot de volgende keer!

Dr. Nassaulaan 8
9400 CA ASSEN
tel +31(0)592-311550